ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

16 Μαΐου 2011

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΕΥΑΘ

Μετά την ολομέτωπη όσο και βάρβαρη επίθεση στα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η κυβέρνηση στο όνομα της οικονομικής κρίσης, ξεπουλάει ένα κοινωνικό φυσικό αγαθό, ΤΟ ΝΕΡΟ. Εκχωρεί ένα κρατικό μονοπωλιακό αγαθό στο ντόπιο και στο ξένο κεφάλαιο και στα πολυεθνικά συμφέροντα προκειμένου να εισπράξει ένα ποσό της τάξης των 50.000.000€ για να μειώσει, λέει, το δημόσιο χρέος και για να είναι συνεπής απέναντι στους τοκογλύφους του Δ.Ν.Τ.
Η πορεία της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ξεκίνησε το 2001 όταν με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ η εταιρία μπήκε στο χρηματιστήριο, και ποσοστό 25% διατέθηκε στο επενδυτικό κοινό, στην συνέχεια η κυβέρνηση της Ν.Δ συνέχισε την διαδικασία της ιδιωτικοποίησης με εντατικό ρυθμό και μάλιστα κατατέθηκαν προσφορές από ντόπια και ξένα εργολαβικά σχήματα SUEZ-ΑΚΤΩΡ,VEOLIA- MIG και AQUILIA-ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ. Οι συγκεκριμένες οικονομικές προσφορές θα άνοιγαν στις 5 Οκτωβρίου του 2009, δυστυχώς όμως γι’ αυτούς και για τα λαμόγια που κρυβόταν πίσω από την πώληση προέκυψαν οι εκλογές στις 4 Οκτωβρίου και έτσι τα όνειρα τους για την μεγάλη κονόμα έμειναν όνειρα.
Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2009, παραμονές εκλογών ο νυν πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου επ’ ευκαιρία της ΔΕΘ σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με τον αν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ  Α.Ε απάντησε: «είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια εποχή στην οποία υπάρχει παγκόσμιος προβληματισμός για τις κλιματικές αλλαγές. Είναι ένας πολύτιμος πόρος, ένα δημόσιο αγαθό το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε» την ίδια άποψη με τον νυν πρωθυπουργό είχαν τότε και ΟΛΟΙ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δήλωναν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ Α.Ε και μάλιστα είχαν καταθέσει άπειρες επερωτήσεις στη βουλή τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν πρέπει να πουληθεί η ΕΥΑΘ Α.Ε αλλά και να επανέλθει εξ’ ολοκλήρου(100%) στο δημόσιο.
Δυστυχώς σε λιγότερο από 2 χρόνια τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι βουλευτές- υπουργοί του ΠΑΣΟΚ αυτόδιαψεύσθηκαν και έχουν πρώτη την ΕΥΑΘ Α.Ε στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων παραβλέποντας ότι:
-      Η ΕΥΑΘ Α.Ε διαχειρίζεται ένα φυσικό κοινωνικό αγαθό
-      Η ΕΥΑΘ Α.Ε είναι μια εταιρία του ευρύτερου δημοσίου τομέα με συνεχή κερδοφορία. Μια κερδοφορία που είναι ανταποδοτική προς τους πολίτες- καταναλωτές
-      Η ΕΥΑΘ Α.Ε δεν χρηματοδοτείται ούτε με 1€ από το δημόσιο, και είναι οικονομικά αυτοδιαχειριζόμενη.
-      Η ΕΥΑΘ Α.Ε μόνο για το 2010 πλήρωσε 15.000.000€ στο δημόσιο για φόρους, μερίσματα και έκτακτες εισφορές.
-      Η ΕΥΑΘ Α.Ε έχει εκπονήσει ένα σοβαρό και φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση των δικτύων της και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της (Διυλιστήριο- Βιολογικοί). Επίσης στο πρόγραμμα της περιλαμβάνεται και η ένταξη νέων περιοχών στα δίκτυα ύδρευσης- αποχέτευσης, καθώς και η δραστηριοποίηση της σε άλλους τομείς (οπτικές ίνες- εμφιαλωμένο νερό κ.τ.λ).
Στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης θα έχουμε:
-      Αύξηση τιμολογίων (ο ιδιώτης επενδύει χρήματα και θα ζητήσει άμεσα την απόσβεσή τους) για υπερκέρδη.
-      Κακή ποιότητα νερού, γιατί υπάρχει αρκετά μεγάλο κόστος στον χημικό και ποιοτικό έλεγχο του νερού, λεφτά τα οποία ο ιδιώτης φυσικά δεν θα είναι διατεθειμένος να ξοδέψει.
-      Εγκατάλειψη των δικτύων τους γιατί η συντήρηση και η αποκατάσταση των αγωγών είναι ένα μεγάλο κόστος.
-      Μείωση προσωπικού για εξοικονόμηση χρημάτων με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού.

-      Άμεση διακοπή της υδροδότησης των καταναλωτών σε περίπτωση μη πληρωμής του λογαριασμού
-      Ελλιπής διαχείριση της εγκατάστασης του Διυλιστηρίου απ’ όπου υδροδοτείται όλη η Θεσσαλονίκη , λόγω κόστους
Μετά τα παραπάνω είναι να γελάει και να κλαίει κανείς με τις δικαιολογίες και τις αιτιολογίες που προβάλει η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ Α.Ε προκειμένου να εξασφαλίσει 50.000.000€ με τα οποία θα βουλώσει τρύπες του δημόσιου χρέους.
Αλήθεια ποιος έδωσε το δικαίωμα στην κυβέρνηση και στον κάθε υπουργό να βγάζει σε πλειστηριασμό ένα κρατικό μονοπώλιο, ένα φυσικό αγαθό, που πέρα από όλα τ’ άλλα είναι και εθνικός πλούτος και στρατηγικός πόρος (γι’ αυτό θα γίνονται πόλεμοι στο μέλλον).
Από πού και ως πού δικαιούνται να παραχωρούν έναντι πινακίου φακής, ένα κοινωνικό αγαθό στον κάθε οικονομικό δυνάστη της χώρας μας;
Τα σκάνδαλα της Siemens, των ομολόγων, του χρηματιστηρίου, του Βατοπεδίου, των υποβρυχίων, των Ολυμπιακών έργων, των απ’ ευθείας αναθέσεων, ωχριούν μπροστά στο σκάνδαλο του ξεπουλήματος της ΕΥΑΘ Α.Ε.
Αλήθεια ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω απ’ αυτήν την πώληση;
Αν θέλουν να μαζέψουν λεφτά, ας ψάξουν στις τσέπες αυτών που τόσα χρόνια έκλεβαν τον δημόσιο κορβανά, ας ψάξουν στους μιζαδόρους και στα λαμόγια που ίδιοι οι πολιτικοί εδώ και δεκαετίες τους εξέθρεψαν και τους προστατεύουν.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ Α.Ε καλούν το λαό της πόλης, τους φορείς, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΕΚΘ, τις πολιτικές και κομματικές οργανώσεις, τις νέες και τους νέους της Θες/νίκης να συμπορευτούν μαζί τους ενάντια στο έγκλημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στο τεράστιο σκάνδαλο του ξεπουλήματος του νερού.


Το νερό είναι λαϊκή περιουσία και ανήκει στο λαό.

Το νερό είναι πηγή ζωής και δεν μπαίνει στη λογική της εμπορευματοποίησης και του κέρδους.

Στους επίδοξους αγοραστές- τοκογλύφους εμείς απαντάμε:
«ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου